8 juni 2011

Kommer en kwel


Waar normaliter in deze maand de gebruikelijke rust van de komkommertijd neerdaalt, heeft dat begrip nu een heel nieuwe lading gekregen: die van partijen doorgedraaide komkommers. Is het moed of overmoed, opportunisme vanwege de lage prijs of uit sympathie met de telers dat ik een exemplaar heb gekocht?
Niets van dat alles, het demoniseren ervan lijkt me gewoon wat overdreven. Goed wassen en daarna schillen, of anders stoven of bakken: mogelijkheden genoeg om buiten de bacteriële gevarenzone te blijven.

Zout schijnt ook nog wat van de ziektekiemen te doden. Wellicht kan onderstaand recept uit de Surinaamse keuken – met het gebruikelijke bouillonblokje – het komkommerleed iets verzachten.

Gebakken komkommer

1 komkommer, ongeschild
5 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 (groenten)bouillonblokje


Was en droog de komkommer. Snijd hem in de lengterichting in tweeën. Snijd beide helften in schuine stukken van ca. 1 cm.
Verhit de olie in een wok, fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg vervolgens daarna het verkruimelde bouillonblokje toe en daarna de komkommer.
Bak de komkommer gedurende 5 minuten op hoog vuur en serveer meteen erna met rijst, cassavechips en saté. Vegetariërs serveren er een tahoe-/tofugerecht bij.

Geen opmerkingen: