11 december 2009

'Speculasies'


Niet alleen voor mijn moeder van 81 is de wereld te complex geworden. Haar obsessief terugkerende vraag naar het ontstaan van de kredietcrisis kan ik niet eenvoudig beantwoorden. Het liefst wil zij een zondebok aanwijzen om hem (een haar sluit zij uit) fraude en spilzucht te verwijten. Om enigszins aan die behoefte te voldoen ziet ze Fortis als persoon – die Fortis! – en niet als financiële instelling.

Het ongrijpbare van de wereld van het grote geld dat ineens vort is maakt niet alleen haar angstig. Vrees je ook dat de koek op is en dat er alleen wat kruimels overblijven na het grote graaien en geld dat vort is? Draai niet door vanwege die wereldwijde speculaties, maar kies voor lokale, ambachtelijke speculasies. Ouderwets handwerk, goedkoop én succes verzekerd!*

SPECULAAS (recept)

250 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram boter
125 gram bruine basterdsuiker
15 gram speculaaskruiden
3 lepels water (of melk)
zout

De boter roeren met de suiker, de kruiden in de vloeistof oplossen en bij de geroerde boter voegen.
Het bakmeel en zout samen zeven en eventueel met de zeer fijn gesnipperde amandelen door het mengsel roeren.
Het deeg een poosje laten staan (neem het liefst een dag bedenktijd).

Bij gebruik van een speculaasvorm deze bestuiven met bloem. Het deeg in de figuren drukken en er met een scherp mes het overtollige afschrappen. Dan de koekjes uit de vorm kloppen.
Of het deeg uitrollen tot een dikte van ¾ cm en er koekjes van vormen door ze uit te steken met een glas.

Op een beboterd bakblik bakken in een voorverwarmde oven, gedurende 15 minuten op 175˚ C en op een rooster laten afkoelen.

* In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geen opmerkingen: